MRSA

Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus, forkortet MRSA, er en bestemt type stafylokok (gule stafylokokker), som er resistente/modstandsdygtige overfor en bestemt række antibiotika (1).

Antibiotika bruges som behandling til både mennesker og dyr. MRSA er resistent overfor fx methicillin, som ellers er i slægt med almindeligt penicillin. Det betyder at MRSA er mere vanskeligt at behandle end mange andre infektioner med almindelige stafylokokker - derved kræver MRSA en behandling med meget specielle typer antibiotika (2).

MRSA er en helt naturlig del af bakteriefloraen hos omkring 50% af alle mennesker. En rask person har en meget lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA. Personer der i forvejen er svækket og bliver smittet med MRSA,  kan f.eks. have svært ved at slå en lungebetændelse ned med antibiotika (1).

I danmark menes 6.000-12.000 dansker at være smittet med MRSA (3), det kan være svært at anslå et præcist antal, idet der er personer der ikke ved at de er smittet. Der er dog sket en stigning i tilfælde af diagnosticeret MRSA patienter. Dette skyldes at der i december 2012 blev et krav om, at alle indlagte og pårørende på de danske sygehuse, som har kontakt til svin, skal screenes for MRSA (4).

Professor og overlæge, Hans Jørn Kolmos har gennem årene rettet skarp kritik mod det danske landbrug, som han mener har et overdrevet antibiotikaforbrug og myndighederne som han ikke mener gør nok for at løse det pågældende problemer (4).

Infektionshygiejne 
MRSA smitter og overføres primært ved nær kontakt med MRSA-positive mennesker og dyr. MRSA smitter ved direkte og indirekte kontakt samt ved støvsmitte. Oftest overføres smitten via forurenede genstande eller via hænderne fra en person til en anden (5).

(6)


Man iføre sig værnemidler bestående af engangshandsker og langærmet arbejdsdragtbeskyttelse, når man skal i direkte kontakt med patienten og patientens ting. Kirurgisk maske skal anvendes, hvis patienten hoster, der skal skiftes forbinding på et sår, hvis der er risiko for sekreter samt sengeredning. Disse værnemidler skal til for at bryde smittekæden og beskytte de andre patienter der er på afdelingen (5).



Litteratur
  1. Onlinepublikation: Sundhedsstyrelsen. MRSA [internet] Sundhedsstyrelsen; 2016 [cited 2017 marts 20] Available at: https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/smitsomme-sygdomme/mrsa
  2. Onlinepublikation: Hvidovre Hospital. Hvad er MRSA [internet] Religion Hovedstaden. [cited 2017 marts 20] Available at: https://www.hvidovrehospital.dk/afdelinger-og-klinikker/Klinisk-Mikrobiologisk-Afdeling/MRSA-videncenter/Sider/Hvad-er-MRSA.aspx
  3. Onlinepublikation: SSI. Udbredelse af MRSA [internet]. SSI; 2016 [Cited 2017 marts 20]. Available at: http://www.ssi.dk/Smitteberedskab/Viden%20og%20raad%20om%20MRSA/Generelt%20om%20MRSA/Udbredelse%20af%20MRSA%20i%20Danmark.aspx
  4. Bertelsen D. A. Kolmos stikker trynen frem. SDU [internet]. [cited 2017 marts 20] Available at: http://www.sdu.dk/aktuelt/nyviden/alle_artikler/2014/november/kolmos
  5.  www.pri.rn.dk Avaliable at: https://pri.rn.dk/Sider/13470.aspx Accessed 29.03.2017, 2017
  6. www.pri.rn.dk Avaliable at: https://pri.rn.dk/Sider/18292.aspx Accessed 29.03.2017, 2016



Kommentarer